BOLLERIA

La pasta de la "bolleria" es simplement la pasta del pa que està enriquida per oli, llet, ous, etc. Encara que esta forma de pasta està estesa en tot lo mon, en la nostra Nacio Valenciana te una serie de peculiaritats diferenciadores en algunes de les elaboracions.

TONYA

Farina 1 Kg.
Sucre 250 g.
Oli 200 g.
Ous 6
Rent 100 g.
ralladura de llima o taronja  

Dolç tipic valencià que s'elabora durant tot l'any. El proces d'elaboracio tambe es molt variat, pero despres d'amassar tots els ingredients es deixa un temps per a que unfle la pasta, despres dividim en porcions, li donem la seua forma redona caracteristica, s'unten d'ou en un pinzell i es torna a deixar que unfle. Se li tira sucre per damunt i es couen a temperatura baixa.

La forma es redona, tova i esponjosa. Pot ser de diferents grandaries, encara que pareix que tradicionalment eren de gran volum. La corfa, lluenta i obscura; esguitada per damunt en sucre, a vegades te en el mig un caramull dorat fet de clara d'ou batuda, que els la posen abans de ficar-les al forn.

Rep diferents noms segons les zones: pa cremat o pa socarrat, panou, pan dormido, mones, etc. En la Ribera del Xuquer la nomenen pa d'aire o pa de vent. En Xixona son tipiques les "tonyetes fines" que porten un poc d'anis, en Biar fan les "tonyes de creïlla" que incorporen pure de creïlla en la massa abans de ficar-les al forn. En unes atres localitats escalden la farina en oli molt calent abans de pastar-les com en Oriola i en uns atres llocs tambe afigen mel.

TORNAR A BOLLERIA

 

MONA

En la mona celebrem la festa de Pasqua en tota la Nacio Valenciana. Es un obsequi que es fa per esta epoca de l'any als chiquets (fillols, nets, nebots o fills, segons les comarques).

Sol consistir en una coca redona elaborada en la mateixa pasta que la tonya i que porta un o mes ous durs damunt, encallats dins de la pasta, com a element decoratiu. En certes zones te la forma d'algun objecte o animal: porcs, dragons, serps... en la Safor les denominen "sarvachos".

Es costum molt estesa en la nostra nacio anar tots els dilluns de Pasqua junt a la familia o en amics a menjar-se la mona al camp o a la plaja. El alguns llocs tambe es van els dimarts i en uns atres inclus s'allarga fins a la festivitat de Sant Vicent Ferrer. Tambe es costum trencar l'ou en el front dels acompanyants, encara que siga una tradicio a vegades dolorosa.

TORNAR A BOLLERIA

ITURBI

En una massa semblant a la de la tonya es formen uns panets que es farcixen en fruita picada i que, abans de coure'Is, els unten per damunt en massapa rebaixat en ou.

Es va fer popular en Valencia Cíutat pels anys quaranta, per a celebrar els exits del famos pianiste valencià Josep Iturbi.

Actualment els 'elaboren en molts pocs llocs i per tant es una tradicio que haurem de recuperar.

TORNAR A BOLLERIA

MICALET

El Micalet es un dolç tipic de la Ciutat de Valencia. Es tracta d'una peça de pasticeria, de rica composicio i molt apreciada com a berenar o com a postres d'un bon dinar.

S'elabora en una pasta feta en els ingredients següents,

- Farina 1 Kg.

- Sucre 200 g.

- Manteca 150 g.

- Ous 4 unitats

- Rent 50 g.

- Sal

Despres de pastar-la, la massa es deixa en repos per a que puge, S'aplana i s'esten per la superficie el rovell confitat barrejat en el massapa i els anous. S'embolica per a formar un rollo i despres es coloca la fruita confitada per damunt. Per a acabar, es fica en el forn despres de polsejar-lo en sucre.

TORNAR A BOLLERIA

CACHAPS

En Paterna, elaboren este pastiç fet en pasta de tonya i una quantitat igual de pasta fulloldre colocades en capes. Està farcit de crema o de cabell d'angel, formant unes barres, i es talla a trossos de la grandaria adequada. Es fan tres talls, en la superficle, i quan estan a punt es fiquen al forn. En gelat els unten en gelatina i els esguiten en sucre molt.

TORNAR A BOLLERIA

FARTONS

Els fartons son una especialitat que ha naixcut per a acompanyar a l'orchata. Per a elaborar-los, es formen barretes allargades en massa de pasticeria, feta en els ingredients següents: farina, aigua o llet, sucre. oli, rent i ous.

TORNAR A BOLLERIA

ROLLOS, GAYATOS I LLONGA DE SANT BLAI

Per febrer, per a commemorar les festes de Sant Blai, en molts pobles de la Nacio elaboren, en masses molt similars, estes peces.

Segons la forma i el lloc d'orige, reben el nom de rollos, tortades, llongues de Sant Blai o gayatos. Els llocs d'orige son, respectivament, el Raco d'Ademus, l'Horta Sur, La Vila i Estivella, Es tradicio resar un Pare Nostre abans de menjar estes coquetes.

Els ingredients son: farina, sucre, oli, ous, aiguardent, llet, corfa de llima rallada, canella i anisets.

TORNAR A BOLLERIA

ROLLOS DE SANT JAUME

En la comarca de la Safor tenen la tradicio d'elaborar estos rollos per al 25 de juliol, dia de Sant Jaume. Els elaboren en la mateixa pasta que la tonya o les mones, pero afigen anisets i corfa de llima rallada.

Sol pesar uns 100 g. aproximadament, i tenen de 15 a 20 cms, de diametro.

Abans de coure'ls, els pinten en ou i no duen sucre per damunt.

TORNAR A BOLLERIA

PA BENEIT O PA DE SANT ANTONI

El pa de Sant Antoni o pa beneit, l'elaborem per a celebrar la festivitat de Sant Antoni, el 17 de giner en molts pobles de la nostra Nacio. Els ingredients que el componen son: 1 Kg. de farina, 300 g. de sucre,1/4 de litro d'oli, tres ous. una llima rallada, rent i llet o aigua, la que admeta.

Quan la pasta està a punt, es formen panets o peces en forma de fogaces, que es couen al forn despres de d'untar-los en cru i esguitar-los en sucre per damunt.

Estos panets, els porten a beneir a l'iglesia el dia de Sant Antoni, lo mateix que sol fer-se en els aninals, i despres els repartixen entre els familiars i els assistents a la romeria. En algunes comarques es tradicional donar estos panets beneits als animals domestics, com el gos, el porc etc. per a que el Sant els protegixca contra les malalties o les plagues que pogueren contraure.

TORNAR A BOLLERIA

PILOTES DE FLARE

En qualsevol pasticeria de Castello, a on son molt apreciats pel public, podem trobar estos dolços tan tradicionals. En massa de tonya enriquida en llet, es formen unes boles que, quan estan a punt, se sofrigen en oli, es farcixen de crema pasticera i es rebocen en sucre.

TORNAR A BOLLERIA