PLATS

A pesar de que la paella es el plat per excelencia de la nostra Nacio Valenciana, ademes hi ha una serie de plats que fan que la nostra Nacio siga una de les mes riques i comploetes en tot el mon en lo que es referig a la gastronomia.
Nos agradaria tindre un surtit complet dels plats que es cuinen en totes les comarques, per lo qual et convidem a que nos les envies a
webmaster@cjav.org i molt gustosament les publicarem.

íBON PROFIT!

PEBRERES FARCIDES

Ingredients: 500 grs. d'arros, 4 pebreres joges grans, 150 grs. de magre picat, 1/2 tomaca, 1/2 ceba, 1 pebrera roja chicoteta, oli. Sal. safra. Jolivert picat.

Buidar per dalt les pebreres guardant la part superior per a despres tapar-lo.
Trossejar la ceba, tomaca i la pebrera chicoteta.
Posar l'oli al foc i tirar la ceba, la tomaca i pebrera que previament haviem trossejat. Sofregim be. Posar l'arrox i el safra pegant un parell de voltes. A continuacio farcim les pebreres colocant-los en una cassola (mes alta que estos) en posicio horisontal evitant aixina que es caiga la farcidura. Tapar les pebreres i la cassola. Ficar al forn fort durant una hora i mija aproximadament.

TORNAR A PLATS

PUCHERO EN PILOTES

Ingredients: 1 os de babilla, 1 punta de pit de ternera i un atra de porc, 1 os de pata de ternera, 1 tros de cansalada, 1/2 pollastre, 1/2 gallina, 4 blanquets, penques, cigrons, chirivia, nap, 2 carlotes, aigua i sal.

Ingredients per a les pilotes: 1/2 kg. de carn picada de ternera i porc mesclada, fege de gallina picat, 4 ous, pinyons, un poc de pa rallat, jolivert, pimento, un pessic de llima rallada i canella.

Es posa l'aigua al puchero, es neteja la carn i es tira a l'aigua. Despres tota la verdura. Es bull a foc fort i es netaja el caldo de greix i s'acaba de coure a foc lent. Se li retira el caldo jut fins que vegen els ingredients de dins del puchero i es deixa a banda. Es posen les pilotes damunt de la verdura i carn del puchero i s'acaba tot junt de coure. El caldo restant despres s'utilisa per a acompanyar o per a coure fideus o arros.

TORNAR A PLATS

FIDEU└

Ingredients: 1/2 kilo de fideu gros n║ 3. 250 grs. de sepia trossejada o calamars nets. 2 cullerades soperes de mallat de tomaca, all i jolivert. 200 grs. de gambes 4 gots grans de fondo de peix o caldo de caldero. Pimento, sal, oli d'oliva i safra.

Si no tenim caldo de caldero li posem un caldo de peix de la segŘen manera: posem a bollir en una olla en la que previament s'hauran sofregit una ceba trossejada, alls i una cullerada de tomaca picada. Kilo i mig de peix dur variat (rap, gallineta, rata, aranya, cabut, etc.) net i salat. Deixar bollir durant 20 minuts. Colar i retirar.
Per a preparar la fideuÓ sofregim en una paellera les gambes, que es retiraran, i la sepia o els calamars, s'incorpora el mallat i els fideus, sense deixar de remenar es sofrig tot en el pimento durant uns 3 minuts. S'afig el safra. Es vertix el caldo de peix i a foc viu es bull fins que es consumixca el caldo ( a mig bollir es rectifica de sal al gust).
Es decora en les gambes que s'incorporaran despres de que haja comenšat a bollir. Tambe es poden posar llangostins o cigales. Deixar en repos 5 o 10 minuts abans de servir.

TORNAR A PLATS

OLLETA

Ingredients: 1/2 kg. de pata, morro i cansalada de porc. 4 blanquets. 1/4 kg. d'arros. 1/4 de fresols blancs i dentilles posats a remulla el dia anterior. 1/4 l. oli d'oliva. 1/2 kg. de penques i de bledes. Sal. Safra pur.

En una olla es posen la carn i els fresols. Quan trenque el bull s'afig la verdura i l'oli. Una vegada cuit s'agrega la sal, safra i l'arros deixant coure durant vint minuts.

TORNAR A PLATS

PALANGRE AL FORN

Ingredients: Peix de palangre (dorada, sarc, parc, etc.). Ceba. Tomaques madures. Oli. Pimento. Cre´lla. Vi blanc. dents d'all. Llorer, tomello i jolivert.

Dispondre el peix contant de 300 a 400 grs. per racio degudament net.
Salar i deixar uns talls per a facilitar la seua coccio. En una paella en oli sofregim llaugerament la ceba tallada a llamines i uns alls.
Quan estiga un poc cuit afegim un pols de pimento. Colocar en una llanda de forn i damunt el peix adobat, decorant en les tomaques tallades per la mitat. Introduim en el forn, en el seu oli sofregim les cre´lles tallades a rodanches o a tires i les afegim al voltant del peix adornant en unes rodanches de llima, llorer, tomello i jolivert, finalisant la coccio aproximadament en 30 minuts.

TORNAR A PLATS

SOPA AGASPACHADA

Ingredients: Caldo de peix (caldero). Ceba. Pa. Tomaca. Oli d'oliva. Aigua.

En una cassola de fanc es sofrig la ceba finament tallada i la tomaca. Afegim el pa (sofregit tipo "picatoste") i el caldo, deixant bollir fins que agarre consistencia.
Nota: es tracta d'un exquissit plat dels nomenats "pobres" en quina base estÓ el caldo de peix que tanta celebritat dona als arrossos, tan tipicament alacantins.

TORNAR A PLATS

OLLETA DE BLAT

Ingredients: 3/4 de blat picat i remullat tota la nit. 1 maneta de porc, partida en sis trossos. 6 trossos de costillar de porc. 1 tros de cansalada. 1/4 de fresols negres (remllats tota la nit). 3 penques. 3 naps. 1 cre´lla. 6 cullerades d'oli d'oliva. 1 ceba mijana. Sal.

En una cassola per a sis persones, tirem el blat i prou aigua. No importa la cantitat puix es tindra que tirar mes. Tambe tirarem les manetes de porc, la carn de costillar, els fresols i les penques trossejades. Es bull i es remena en una cullera de fusta de quan en quan.
La cassola deura estar a foc moderat, tapada i tres hores en marcha.
Es a partir d'aci quan es requerix tot el carinyo. Li afegim els naps, la cre´lla i la sal. Es deixa coure tres quart d'hora mes, pero cuidant d'anar remenant el contingut en mes frequencia que abans.
Quan la cre´lla i el nap estiguen cuits fer un sofregit en l'oli i la ceb i rectifiquem d'aigua, procurant que no es quede excessivament caldos ni sec. Afegim el sofregit i ya no es pot deixar de remenar fins que estiga el caldo travat i d'un color fosc (mes o manco 25 minuts). Esta ultima fase es perillosa. Ho hi ha que deixar de remenar, rascant pel fondo en la cullera de fusta per a evitar que es pegue i es creme.

TORNAR A PLATS

SUQUET DE BACALLAR

Ingredients: 1 bacallar de 2 kilos. 2 tomaques. 1 cap d'alls. 2 cre´lles. Sal. 1/2 litro d'oli d'oliva. Jolivert. Aigua. 1/2 litro de vi blanc.

Netejar el bacallar i trossejar-lo. En una paellera trossejar les cre´lles a rodanches situant-les de fondo. Afegir el peix, trossejar damunt les tomaques, agregar l'oli, alls, jolivert, sal, vi i aigua (tot en cru) deixant a foc viu fins que s'haja casi consumit el caldo. El bacallar deu quedar totalment cobert d'aigua i vi.

TORNAR A PLATS

CALDERO

Ingredients: Varietat de peix per a bollir quants mes classes millor (rata, rap, raya, Morralla, crancs, cigales, cabut, etc,), nyora, all, jolivert, tomaca, oli i abuntant aigua.

Es bull el peix, previament net, es pica la nyora, l'all, la tomaca i el jolivert i se li afig al peix. Es cou. Este caldo, els moderns li diuen "fumet", es el que s'utilisa per a la realisacio d'uns atres plats com l'arros a banda, fideuÓ, paella marinera, etc.

TORNAR A PLATS