ENTRADETES

Les entradetes o punchadetes son tan tipiques com en el restant de l'Estat Espanyol. Son tradicionals actualment en els bars i chiringuitos de la costa encara que es remonten de molt antic tant en les costes com en l'interior. Tant els mariners com la gent de camp tenen i han tengut sempre la costum del almorzaret. Tipic, variat i diferenciat segons les zones
Nos agradaria tindre un surtit complet de les entradetes que es cuinen en totes les comarques, per lo qual et convidem a que nos les envies a
webmaster@cjav.org i molt gustosament les publicarem.

íBON PROFIT!

SANC EN CEBA

FEGE EN CRE¤LLES

ESGARRADET

SALMORRA

CEBETES EN VINAGRE

PEBRERETA

ANCHOVES

BOQUERONS EN VINAGRE

CALAMARS EN CEBA

LLETO EN ALL I OLI

SEPIA EN SALSA

 

SANC EN CEBA

Ingredients: 1/2 kilo de sanc, 1 ceba, llorer, vi, sal i oli.

Es posa l'oli al foc i es dora la ceba. Se li afig la sanc trocejada i ben neta, la sal i el llorer. A mig coure se li agrega el vi. Es important que la sanc quede ben cuita, de lo contrari podriem tindre problemes ya que es un ingredient de alt risc.

TORNAR A ENTRADETES

FEGE EN CRE¤LLES O PUNCHADETES

Ingredients: 1/2 kilo de fege, 1/2 kilo de cre´lles, 1 ceba, llorer, all, vi, oli i sal.

Hi han varies formes de cuinar este tipo d'entradeta i esta es una d'elles. Per un lloc es frigen les cre´lles. Per un atre es dora la ceba, se li afig el fege, el llorer, l'all i la sal; a mig coure se li agrega el vi i despres les cre´lles que haviem fregit.
En la costa valenciana ad est aperitiu se li coneix en el nom de punchadetes ya que en els bars, actualment ya no ho fan, els servien punchats en un furgadents un tros de fege en un tros de cre´lla.

TORNAR A ENTRADETES

ESGARRADET

Ingredients: tomaca, pebrera verda madura, albargina i bacallar sec.

Es cou tot al forn manco el bacallar. Es pelen i es trossegen a esgarrons, d'aci el seu nom. Se li afig el bacallar tambe en trossets esgarrats. Finalment es condimenta en oli d'oliva, sal i uns dents d'all a trossets chicotets. Este plat es pren gelat.

TORNAR A ENTRADETES

SALMORRA

Ingredients: pebreres i tomaques verdes (es important que estiguen lo mes tendres possible). Condiments: aigua, sal, un poc de vinagre, llimes verdosetes, un ullet de llimera i un atre d'olivera.

En un recipient adequat, tirar la sal, un chorret de vingre i l'aigua. Es remena i es va provant fins conseguir el punt adequat que es sentidet de vinagre i sal, pero no molt (este punt nomes es conseguix en l'experiencia). A banda de donar el gust, la funcio d'este caldo es la de maceracio. Agregar les llimes a trossets per a que es repartixquen millor. Fer-li un tall transversal a les pebreres i per un costat a les tomaques i ficar-los a la mescla anterior procurant que queden mesclades les pebreres, les tomaques i les llimes. Damunt de tot es posen els ullets de llimera i d'olivera de forma que ningun atre ingredient quede surant (la missio dels ullets, a banda de els ingredients no suren, es per a donar-li tambe un sabor caracteristic). Tapar i deixar en maceracio tres o quatre dies i llest per a menjar.

TORNAR A ENTRADETES

CEBETES EN VINAGRE

Ingredients: cebetes chicotetes i tendres, aigua, sal i vinagre.

Es prepara un caldo de maceracio de la mateixa forma que la salmorra en la diferencia que te que estar un poc mes sentit de sal i prou mes sentit de vinagre. El color roig caracteristic se li dona posant trossets de remolacha. Es pelen les cebetes, se li fan dos talls en creu en la part contraria al cul, s'afiquen en el caldo anterior, es tapen i es deixen macerar durant tres dies.

TORNAR A ENTRADETES

PEBRERETA

Ingredients: 1 kg. pebreres verdes fines i allargades, 1/4 kg. de sangacho, 1 kg. de carabaša, 1 kg. de tomaca triturada, alls, oli d'oliva i sal.

Sobre l'oli calent, se li tiren els alls, les pebreres i el sangacho debudament trossejats; sense parar de remenar i quan les pebreres perden la seua tendrea, se li afig la carabaša trossejada i despres la tomaca. Quan bull se li agrega un poc de sucre per a eliminar l'acidea de la tomaca. Se li tira sal. Es important que la tomaca perga tota l'aigua que li sobre ya que esixe es el punt necessari per a que la carabaša es coga be per dins. Es un plat que per a consumir-lo millor es prepara be d'un dia per a l'atre o be es prepara pel mati per a pendre-lo per la nit, sempre recalfat.
NOTA: la pebrereta original es fa en sangacho pero, pel seu fort sabor, hi ha qui ho sustituix per llomello i blanquet.

TORNAR A ENTRADETES

ANCHOVES

Ingredients: anchoves, sal i oli.

A la vegada que es considera com aperitiu, es u dels ingredients mes coneguts de gran cantitat de plats valencians.
Se li lleva el cap, espines i budells a l'anchova i es pelen en filets. Es mesclen en gran cantitat de sal i es deixen fins al dia segŘent. Al dia segŘent es coloquen en un perol fondo formant capes de sal, filets d'anchova i sal, acabant sempre en una capa de sal i apretant ben apretat. Es deixa en maduracio durant un temps sempre superior a tres mesos.
Per a consumir-les com aperitiu es trauen els filets d'anchova, es netegen, es posen en un plat i se li posa oli d'oliva.

TORNAR A ENTRADETES

BOQUERONS EN VINAGRE

Ingredients: boquerons, vinagre, oli, all i jolivert.

Se li lleva el cap, espinaques i budells, es netegen ben nets i es posen en maceracio (3 -4 hores) en abundant vinagre. Es important que els boquerons queden sumergits en el vinagre. Una vegada macerats es posen en el plat i se li afig una mescla d'oli, all i jolivert.

TORNAR A ENTRADETES

CALAMARS EN CEBA

Ingredients: 100 cl. d'oli. 1 ceba gran. 1 cullerada d'orenga. 1 fulla de llorer. 1 cullerada de pimento. 8 armeles. 1/2 kilo de calamars chicotets. 1/2 litro de vi blanc sec.

Es posa l'oli al foc i una vegada calent se li tira la ceba tallada i fina, l'orenga i el llorer. Una vegada dorada la ceba li agreguem els calamars junt en el vi i les armeles picades en el pimento.

TORNAR A ENTRADETES

LLETO EN ALLI OLI

Ingredients: 1 kg. de lleto de sepia. 2 fulles de llorer. 1 rameta de tomello 1/2 kg. de all i oli.

Es bull el lleto junt al llorer i el tomello. Quan estiga blanet s'aparta del foc i es deixa gelar. Finalment s'unta en l'all i oli.

TORNAR A ENTRADETES

SEPIA EN SALSA

Ingredients: 1 sepia gran (de tres quarts). 2 fulles de llorer. 1 ceba mijana. 1/2 culleradeta de pebrera en pols. 2 cullerades de pimento. 3 grans de clau. Una picada d'al i jolivert. 100 grs. de tomaca triturada.

Es talla la sepia a trossos mijans i posem en un recipient en 6 cullerades d'oli, la ceba tallada i fina, la tomaca i tots els demes ingredients. Es cobrix d'aigua i es deixa coure en sal al gust fins que estiga en el seu punt.

TORNAR A ENTRADETES