ARROSSOS

Si la paella es el plat per excelencia que caracterisa al conjunt de les comarques valencianes, l'arros es, podriem dir l'ingredient rei. Hi ha tanta varietat de cuinar l'arros com cases o families. Cada u te la seua particular versio d'este o l'atre arros, Aci presentem una minima mostra d'ells.
Nos agradaria tindre un surtit complet dels arrossos que es cuinen en totes les comarques, per lo qual et convidem a que nos les envies a
webmaster@cjav.org i molt gustosament les publicarem.

¡BON PROFIT!

ARROS EN COSTRA

Ingredients: 1/2 conill, 1/2 pollastre, 100 gr. de blanquet, 1/2 kg. d'arros, 6 ous, oli, sal, jolivert i tomaca.

Es frig el conill i el pollastre. S'afegix un poc de tomaca i una vegada fregit s'afig aigua i es deixa bollir durant 30 minuts aproximadament. Es posa l'arros i quan estiga semiblanet afegim els ous batuts i el blanquet trossejat. S'afica al forn fins que l'ou es dore, 15 o 20 minuts aproximadament.

TORNAR A ARROSSOS

ARROS EN TONYINA I VERDURES

Ingredients: 400 grs. arros, 200 grs. de tonyina fresca, 100 grs. de almejes, 200 grs verdures de temporada (carchofes, faves, col i flor, alls tendres, etc.), 1 tomaca madura, 1 pebre roig, 1 nyora, 1 cap d'alls, caldo de peix, sal, oli d'oliva.

Es sofrig la nyora i els alls en la paella i es retiren. Es trosseja la tonyina. Es trosseja la verdura en trossos chicotets, es llaven en aigua i llima, s'escorre i es salteja junt en la tonyina i la tomaca en l'oli que abans s'han sofregit la nyora i els alls. A continuacio s'afig l'arros i es remena tot. S'afig el caldo de peix, almejes previament bollides i la pebrera. Deixar coure durant 10 minuts a foc fort, 5 a foc fluix, deixar repossar i servir.

TORNAR A ARROSSOS

ARROS A BANDA

Ingredients: 1,5 kg. de morralla. 2 nyores. 2 tomaques. 3 caps d'alls 1 got d'oli d'oliva. Safra i sal. 2 pebreres. 1/2 kg. d'arros.

Fregir en una paella fonda les pebreres, alls i tomaques. Afegir l'aigua, la morralla i el safra junt a la nyora picada. Es deixa bollir un hora en lo que obtindrem el fondo de peix. L'autentic arros a banda es fa sustituint tot aço per caldo de caldero.
Es posa en una perola al foc i en dos cullerades de greix del caldo es sofrig l'arros. Despres es posa el caldo de peix necessari deixant bollir 20 minuts.
La costum es que l'arros a banda vaja precedit pel peix que s'ha fet el caldero. En el cas de que el caldo s'haja fet, com en este cas, de morralla es prepararà un surtit de marisc. Tampoc es que siga obligat.

TORNAR A ARROSSOS

ARROS EN CONILL I RAGINETES (caragols)

Ingredients: 1 conill, 2 dotzenes de caragols (raginetes), tomaca, gram i mig de safra, sal, pebrera negra, colorant, oli, 400 grs. d'arros.

Trocejar el conill i sofregir en oli d'oliva i junt a la tomaca triturada. Fet aço, posar tot a bollir en una olla. Posar en la paella el conill junt al caldo adequat i les reginetes previament bollides. Quan comence la coccio posarem l'arros condimentat en pebrera negra, sal, un poc de colorant i safra.

TORNAR A ARROSSOS

ARROS AL FORN

Ingredients: 1/2 kg. de costilles de porc. 1/2 kg. d'arros. 1/4 de kg de cigrons. Botifarra de carn, botifarra de ceba. Tomaca. nyora. Alls. 1 creïlla. Safra. Oli d'oliva.

Per un costat es sofrigen les costilles, la nyora i la tomaca. Es passa a una olla en aigua i sal i es posa a coure. Quan bull se l'incorpora els sigrons previament remullats. Una vegada cuits es retiren del foc.
Per un atre lloc es sofrig nyora i i tomaca i s'afig l'arros i el safra i es remena.
Es posa l'arros en una cassola de fanc junt a les costilles, els cigrons, les botifarres a trossets, la creïlla, el cap d'alls i una miqueta de caldo. Finalment s'acaba de coure en el forn.

TORNAR A ARROSSOS

ARROS NEGRE CALDOS

Ingredients: 1/2 kg. de polpets, sepia o calamar en la seua tinta. 1 carchofa. 1 pebrera 1 tomaca. Oli d'oliva. 1 kg. de morralla per a el caldet de peix o caldo de caldero. 200 grs. d'arros.

Sofregir la pebrera, alls, tomaca, nyora i els pulpets sense la tinta. Afegir el calde de peix per a coure el polp durant 20 minuts. Quan estiga blanet, afegir l'arros i la tinta deixant coent a poquet foc. Una vegada cuit, deixar en repos durant 5 o 10 minuts.

TORNAR A ARROSSOS

EMPEDRAT

Ingredients: 400 grs. d'arros. 150 grs. de garrafo (faves balnques grans). 2 creïlles grans. 2 caps d'alls secs grans. 300 grs. de bacallar. 1 tomaca madura. 1 pebre dolç. 1 dl. d'oli d'oliva. Sal.

Es posa el bacallar en aigua durant dos hores en remulla. Es sofrigen les creïlles tallades en rodanches junt al bacallar, els alls sancers i la tomaca picada. Una tot sofregit s'afig l'arros remenat-ho tot. Quan estiga mig sofregit se li tira el pebre dolç i la sal, se li afig aigua i es deixa coure fins que esta es consumixca.

TORNAR A ARROSSOS

ARROS EN FRESOLS

Ingredients: 1/4 kg. de fresols, 1/2 kg. d'arros, penques, bleda, 1 napicol, cherevia, 1 moniato, 1 creïlla, 2 botifarres, pebre dolç, safra, sal i oli.

Es posa l'oli al foc i quan està calent se li tira el pebre dolç, la verdura neta, els fresols i un poc d'aigua. Despres se li trenca el bull 4 o 5 vegades, es a dir, quen bullga se li afig una miqueta (un got) d'aigua, i aixina 4 o 5 vegades. Se li tira la sal i l'arros i quan torne a bollir si li afig el safra i deixem que acabe de coure.
Este plat, com tots els tradicionals, requerixen molt de temps d'elaboracio. El fet de trencar el bull 4 o 5 vegades es per a que els fresols es coguen be per dins.

TORNAR A ARROSSOS

ARROS EN CANSALADA

Ingredients: 1/2 pata de porc, 1 troç de cansalada, 1 troç de costilla de porc, 1 troç de punta de pit de ternera i un atre de porc, 1 os de babilla de ternera, 1/4 de fresols, 1/2 kg. d'arros, penca, nap, col i flor, pebre dolç, safra, sal i un chorret d'oli.

Es posa l'oli al foc, se li afig el pebre dolç, l'aigua i aci se li tira tota la carn, els fresols i les verdures. Es trenca el bull 4 o 5 vegades i a partir d'aci el proces es el mateix que el de l'arros en fresols.
Una de les diferencies en l'anterior es que este tan sols du un chorret d'oli al contar en una gran cantitat de greix.

TORNAR A ARROSSOS

ARROS EN CEBA

Ingredients: 1 ceba picada, 1/2 kg. d'arros, pebrera molta, aigua, sal i oli.

Es sofrig la ceba junt a la pebrera molta i la sal. Quan està dorada la ceba se li afig l'arros. Es mescla i se li tira l'aigua bollint. Es deixa coure.
Este tipo d'arros hi ha qui ho fa caldos, melos o sec, segons els gusts o les costums.

TORNAR A ARROSSOS

ARROS EN SEPIA

Ingredients: 1/2 kg. de sepia, 1/2 d'arros, 1 ceba picada, pebrera molta, jolivert, sal, oli i aigua.

Una vegada neta i trossejada la sepia, es posa al foc junt a l'oli. Es sofrig i quan està cuita se li tira la ceba ben picada, la pebrera molta, el jolivert, la sal i l'arros; es mescla tot i se li afig l'aigua. Es remena be per a que no es quede res pegat i es deixa coure.

VOLVER A ARROCES