MOCADORADA DE SANT DONIS

En motiu de l'entrada del Rei Jaume I i la seua esposa la Reina Violant, el 9 d'octubre de 1238, els valencians els varen oferir com a ofrena i vassallage, les fruites i verdures de la feraç horta valenciana.

En el transcorrer dels anys i per a festejar esta data, els Mestres Confiters varen crear en massapa una imitacio, tant de les fruites i verdures com de les piuletes i tronadors que es cremaven en esta celebracio, que presenten embolicada en el mocador tradicional. Esta mocadorada cada valencià li l'oferix a la seua esposa o novia com a reina del seu cor per lo qual esta festivitat es equiparable a la festa de "San Valentin" o dia dels enamorats que es celebra en el restant de l'Estat Espanyol.

Aixina varen naixer estos postres ya fa mes de cinquanta anys, que es denominen "Mocadorada de Sant Donis " perque el dia 9 d'octubre es celebra la festivitat d'este Sant, patro del Gremi dels Mestres Confiters.

En massapa, fet en parts iguals d'armela i sucre i rebaixat en ous, es formen unes barres farcides de rovell, que estirarém i doblarém per a donar-los la forma de piuleta: en una atra porcio igual es fa el tronador. Es couen i despres es decoren en sucre glass.

Les fruitetes s'elaboren manualment, en massapa de distints colors, segons la fruita que es vol imitar.

La mocadorada consistix en preparar un tronador, una piuleta i diverses fruitetes de massapa. Despres s'embolica tot en un paper i posteriorment en un mocador.